Polecane przepisy na tradycyjne dania na posiłek

Odżywianie to dostarczanie organizmowi właściwych pokarmów umożliwiających utrzymanie funkcji życiowych człowieka. Absolwenci studiów o kierunkach żywieniowych posiadają szeroką wiedzę w temacie właściwego odżywiania.

obiad

Autor: Jean L.
Źródło: http://www.flickr.com
Dieta człowieka powinna być dobrana stosownie do wieku, płci, aktywności ruchowej, stanu zdrowia. Jednakże nie musimy posiadać przygotowania zawodowego w tym kierunku, żeby mieć pojęcie jak istotne w naszym jadłospisie są zupy. W każdej pewnie książce kucharskiej wyszukać można przepisy na zupy – sprawdzone przepisy na zupy. W tradycyjnym polskim domu, obiad składa się z zupy i drugiego dania. Trafnym wyborem na obiad jest zupa ogórkowa, dzięki wyrazistemu smakowi lubiana jest też przez dzieci. Pod tą postacią zdołamy przemycić dużo cennych, pożywnych składników. Każdy z nas ma pewnie przetestowane receptury na zupy.

Zawsze znajdą się tam jarzyny : korzeń marchewki, pietruszka, seler, cebula. Z przypraw prócz soli i pieprzu można dołożyć ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk. Bulion taki, sam w sobie jest bombą witaminową , w ten sposób dostarczymy organizmowi niezbędnych dla zdrowia składników takich jak potas, fosfor, wapń,

zupa

Autor: Debbie Tingzon
Źródło: http://www.flickr.com

witaminy B, C, E. W wypadku dzieci dobrze jest warzywa zetrzeć na tarce. Zupa ogórkowa ugotowana na żeberkach bądź skrzydełkach będzie bardziej syta. Szczególnie sprawdzi się to w czasie zimy, gdy mamy większe potrzeby na kalorie. Dla osób dbających sylwetkę do zagęszczenia zupki w zastępstwie śmietany możemy użyć jogurt naturalny. Do zagęszczenia bulionu możnazrobić zasmażkę z mąki i smalcu, ale to już zdecydowanie tylko dla tych, którzy nie potrzebują liczyć kalorii. Jednakże jeszcze zdrowszym wyjściem jest przepis na zupę-krem. Po zblendowaniu wszystkich jarzyn ma stosowną gęstość i nie musimy jej już zagęszczać mąką i śmietaną. Przykładowy przepis na tę pyszną zupę można znaleźć tutaj: polecana zupa ogórkowa.

Stosując przepisy na zupy z internetu możemy je modyfikować według własnego smaku. Chcąc, aby zupa była rozgrzewająca można dorzucić kawałek imbiru. Jeśli pragniemy uzyskać smak bardziej egzotyczny możemy ugotować zupę z dodatkiem mleczka kokosowego. Po dorzuceniu serka topionego uzyskamy idealnie gładką zupę o oryginalnym smaku. Mimo, że zupy coraz rzadziej znajdują się na naszych stołach to powinno się je gotować bo są syte, a zarazem dobrze przyrządzone nie tuczą. Mogą być doskonałą opcją, do nie zawsze zdrowych kuracji odchudzających. Pamiętajmy też, by nie wylewać wody od gotowania warzyw na sałatkę do zlewu, ale przeznaczyć ją do przygotowania zupy. W wodzie tej znajduje się wszystko co najlepsze w jarzynach.