Implementowanie systemu HACCP w jednostkach oświatowych – wytyczne

Wszyscy operatorzy żywności obojętnie na rozmiar oraz profil prowadzonej aktywności, w tym również organizatorzy karmienia w przedszkolach oraz innych jednostkach oświatowo-wychowawczych mają za zadanie wdrożenia HACCP.
Jeżeli chodzi o HACCP w przedszkolu, do zadań placówki w ramach wdrożenia systemu HACCP należy m.in. opracowanie reguł czystości, przechowywania jak też podawania żywności, rozplanowanie tak zwanej „czystej drogi”, po jakiej mogą poruszać się wyłącznie pracownicy kuchni, umieszczenie a także korzystanie z toalety, zapewnienie należytego ubrania personelu, przygotowanie a także utrwalenie receptur serwowanych potraw ITd.

Zakupy zza granicy

Źródło: send-2.pl

czas na pożyczkę

Autor: GotCredit
Źródło: http://www.flickr.com
Przy opracowywaniu postępowania zapewnienia bezpieczeństwa wydawanych posiłków i przestrzegania zasad higienicznych szkoła może, na regule dobrowolności, stosować wytyczne zawarte w przewodnikach dobrej praktyki wytwórczej (GMP), dobrej praktyki sanitarnej (GHP) a także wdrażania i wykorzystywania zasad systemu HACCP. Czyszczenie, dezynfekcja, a także deratyzacja i dezynsekcja dezynsekcja w vaco komponują się na Dobrą Praktykę Sanitarną (GHP). Winny być celowo nadzorowane oraz wdrożone przed wprowadzeniem HACCP, aczkolwiek możemy to robić jednocześnie. System HACCP nie może się skupiać na przykład na deratyzacji, zwłaszcza, jeżeli chodzi o ochronę poszczególnych pomieszczeń. Oznacza to, iż system zabezpieczenia przed szkodnikami winien działać niezależnie od HACCP.

Tenże system może być powiększony w dużym zakładzie, w malutkiej stołówce wystarczą, na przykład dwie pułapki. Dopiero, jeśli powstanie potrzeba przeprowadzenia deratyzacji organizuje się ją przy pomocy sprofilowanych przedsiębiorstw.