Różność dań na wieczerzę wigilijną w zależności od rejonu kraju w jakim ja jemy

Najmłodszym zwyczajem Bożonarodzeniowym jest choinka, która przywędrowała do nas z Niemiec w XVIII wieku. Wcześniej w naszych domach umieszczało się snopki nie wymłóconego zboża lub zawieszało jemiołę. Tego specjalnego wieczoru, wszystko jest magiczne i okazuje się mieć symboliczne znaczenie. Nawet w jakiej ilości są potrawy na wigilię (dowiedz się więcej) pojawiają się na stole. Tradycja karze, by kolacja wigilijna składała się z nieparzystej ilości potraw. W wiejskiej chacie jadano wiec 7 dań (7dni tygodnia) na dworach szlacheckich przygotowywano ich już 9 (9 chórów anielskich) a u arystokracji wieczerza składała się z 12 potraw na cześć dwunastu apostołów. Dania pojawiające się owego dnia na wszystkich stołach również chłopskich jak i szlacheckich były przygotowane z darów lasu, pól i jezior. Cudownym ceremoniałem, jest

przestrzegany do dziś w wielu domach, zakaz jedzenia mięsa zwierząt, tłumaczony tym, że tego szczególnego dnia wszystkie istoty żywe tworzą jedną rodzinę.
W wielu domach, jada się różne potrawy na wigilię, uznając je za tradycyjne strawy wigilijne. Różnice te wywodzą się z lokalnych zwyczajów i przywędrowały wraz z naszymi rodzinami z różnych terenów państwa. Jak wynika ze źródeł pisanych w Wielkopolsce i na Śląsku, przygotowywano zupę rybną lub migdałową.