Różność dań na wieczerzę wigilijną w zależności od rejonu kraju w jakim ja jemy

Boże Narodzenie to najcudowniejsze rodzinne święta. Z radością hołdujemy świątecznej tradycji, pieczemy ciasteczka, odgrzebujemy babci przepisy kulinarne, w tym czasie nawet gotowanie jest fragmentem rytuału świątecznego. Ale czy na pewno wiemy skąd wzięły się tradycje bożonarodzeniowe pielęgnowane przez pokolenia?

Przysmak świąteczny

Autor: CCFoodTravel.com
Źródło: http://www.flickr.com
Wigilia to w naszym państwie dzień wyjątkowy ,dzień wybaczenia, dzień familijnych spotkań i kulminacyjny punkt tych świąt. Dlatego, aż trudno w to uwierzyć, ale wieczerza wigilijna, pojawiła się w polskiej tradycji dopiero w XVIII wieku. Najważniejszym chwilą tego dnia jest uroczysta kolacja złożona z postnych potraw, do której zasiada się z momentem pojawienia się pierwszej gwiazdki na niebie, zwyczaj ten ma przypominać gwiazdę betlejemską, która prowadziła do stajenki Betlejemskiej Trzech Króli.

Najmłodszym zwyczajem Bożonarodzeniowym jest choinka, która przywędrowała do nas z Niemiec w XVIII wieku. Wcześniej w naszych domach umieszczało się snopki nie wymłóconego zboża lub zawieszało jemiołę. Tego specjalnego wieczoru, wszystko jest magiczne i okazuje się mieć symboliczne znaczenie. Nawet w jakiej ilości są potrawy na wigilię (dowiedz się więcej) pojawiają się na stole. Tradycja karze, by kolacja wigilijna składała się z nieparzystej ilości potraw. W wiejskiej chacie jadano wiec 7 dań (7dni tygodnia) na dworach szlacheckich przygotowywano ich już 9 (9 chórów anielskich) a u arystokracji wieczerza składała się z 12 potraw na cześć dwunastu apostołów. Dania pojawiające się owego dnia na wszystkich stołach również chłopskich jak i szlacheckich były przygotowane z darów lasu, pól i jezior. Cudownym ceremoniałem, jest

zobacz to

Autor: Mike Gifford
Źródło: http://www.flickr.com

przestrzegany do dziś w wielu domach, zakaz jedzenia mięsa zwierząt, tłumaczony tym, że tego szczególnego dnia wszystkie istoty żywe tworzą jedną rodzinę.

W wielu domach, jada się różne potrawy na wigilię, uznając je za tradycyjne strawy wigilijne. Różnice te wywodzą się z lokalnych zwyczajów i przywędrowały wraz z naszymi rodzinami z różnych terenów państwa. Jak wynika ze źródeł pisanych w Wielkopolsce i na Śląsku, przygotowywano zupę rybną lub migdałową.

Natomiast w Galicji i wschodniej części kraju, spożywano tego dnia barszcz albo zupę grzybową. Na wszystkich stołach, tradycyjnie pojawia się mak, choć i on, podawany jest w różnych postaciach. Kiedyś gotowano z niego zupę, dodawano do klusek i kasz. Tak powstała najsłynniejsza chyba z polskich potraw, wigilijna kutia. W najstarszych przepisach kulinarnych, kutia przyrządzana jest z całych ziaren pszenicy, będących znakiem odradzającego się życia, maku symbolizującego spokojny sen i wypoczynek oraz miodu-zwycięzcy nad niedobrymi mocami. W innych regionach polski mak znajduje się w przepisach na ciasta, takich jak makowiec, strucla z makiem czy rolada drożdżowa. Z tradycji chłopskiej wywodzi się groch z kapustą czy kapusta z grzybami a ciekawostką jest fakt, że dania z ryb na dworach szlacheckich traktowane były jako jedno danie.

,

Related posts

Latest posts

Banery reklamowe w niskiej cenie

Aktualnie można bez problemu znaleźć rozwiązania na rewelacyjnym poziomie, które sprawdzają się świetnie wielu różnych branżach. Oferty na wysokim poziomie docierają do niemałego grona odbiorców, co od samego początku wydaje się jasne. Analizując banery Poznań, można już na pierwszy rzut oka dostrzec spore zaangażowanie naszych ekspertów. Wkładają oni sporo wysiłku w to, by przedstawiać klientom zainteresowanym możliwości z najwyższej półki. klientom jedynie wypróbowanych rozwiązań.